Barcelona Cultura

The Fountainhead (La deu)

Ayn Rand / Ivo van Hove / Toneelgroep Amsterdam

32€
Foto Jan Versweyveld
Individualitat i altruisme, inspiració i compromís, innovació i tradició... La vida és una guerra d’idees i l’escriptora Ayn Rand tenia clar quin era el seu bàndol. Ivo van Hove, artífex d’un dels grans èxits del Grec 2013 porta a escena la seva novel·la més famosa.

Què ha de fer un creador, mantenir-se fidel als seus ideals o trair-los per tal d’assegurar-se l’èxit? Cal sacrificar-se pels principis propis o sobreviure adaptant-se a les exigències de la comunitat? L’escriptora Ayn Rand responia aquestes preguntes el 1943 en un best-seller que parla de la lluita entre individualisme i col·lectivisme en l’arena política però, especialment, en l’ànima humana. La història que explica The Fountainhead té com a protagonista l’arquitecte Howard Roark, que es nega a fer concessions als seus clients encara que això el condemni al fracàs i l’oblit. Rand utilitza el món dels arquitectes, i en concret el moment en què les tendències modernes de l’arquitectura del segle XX s’enfrontaven al classicisme dominant, com a metàfora per parlar de temes com l’art, la creació i la integritat. Però també per explicar-nos la història d’amor entre Roark i la seva amant, Dominique Francon, dues ànimes embrancades en una lluita extrema per la seva llibertat i autonomia.  Música en viu d’autors que van explorar els nous sons del principi del segle XX, i un ús del vídeo que posa davant la mirada dels espectadors esbossos arquitectònics i articles periodístics són alguns dels instruments per acostar al públic una història que ens parla de creació i ideals personals.

El director Ivo van Hove i el Toneelgroep Amsterdam assumeixen el repte de portar la novel·la a escena després d’haver meravellat els espectadors barcelonins del Grec 2013 amb les Tragèdies romanes de Shakespeare.
 

Una producció del Toneelgroep Amsterdam.

Amb el suport de l’Ambaixada del Regne dels Països Baixos i el Fons per a les Arts Escèniques dels Països Baixos.

The Fountainhead, d’Ayn Rand.  Amb el permís de Curtis Brown Ltd. Copyright © 1943. Tots els drets reservats.

Autoria
Ayn Rand
Traducció
Jan van Rheenen, Erica van Rijsewijk
Versió i adaptació
Koen Tachelet
Direcció
Ivo van Hove
Dramatúrgia
Peter van Kraaij
Intèrprets
Tamar van den Dop, Aus Greidanus jr, Robert de Hoog, Hans Kesting, Hugo Koolschijn, Ramsey Nasr, Frieda Pittoors, Halina Reijn, Bart Slegers
Composició musical
Eric Sleichim
Interpretació musical
Yves Goemaere, Hannes Nieuwlaet, Christiaan Saris
Escenografia
Jan Versweyveld
Vestuari
An d’Huys
Disseny d'il·luminació
Jan Versweyveld
Vídeo
Tal Yarden
Producció
Emmerique Granpré Moliere
Càsting
Hans Kemna
Traducció dels sobretítols
Maria Rosich Andreu
Management
Ysarca Art Promotions - Pilar de Yzaguirre